Opera, the fastest and most secure web browser

Címkék

2012 (1) 3d (1) alkohol (1) alonso (1) amoled (1) arkham (1) ati (3) autó (5) avatar (1) azurák (1) az árva (1) bada (1) baleset (4) batman (1) battlefield (1) beköszönő (1) bios (1) blog (1) böngésző (3) bukás (1) busz (3) buszjegy (1) cápa (1) chrome (2) colin mcrae (1) cooler master (1) cs5 (1) dirt (1) driver (3) egyikpártamásik (1) eladó (1) elgondolkodtató (1) eon (1) érsek (1) explorer (1) ferrari (7) fifa (1) film (3) firefox (2) foci (2) foram (1) forgatás (3) formula 1 (8) fosás (1) fps (1) frissítés (1) ftp (1) gyurcsány (1) hányás (1) háttér (1) ház (1) hd5850 (1) híradó (1) hmm (1) hűtés (1) igazából apa (3) internet (2) internet explorer (1) ittas vezetés (1) joker (1) just cause (1) kamion (1) kecskemét (3) képek (1) klip (1) kóka (1) levél (1) lista (1) luca badoer (1) magyar (1) magyarország (1) medgyessy (1) meghajtó (3) memória (1) michael schumacher (3) microsoft (1) mobil (10) mozi (1) need for speed (1) (1) nokia (5) nokia e51 (1) nokia n8 (8) nyelvbotlás (1) opera (4) panasz (1) pannon (1) peacekeeper (1) photoshop (1) portugália (1) püspök (1) rali (1) ram (1) rejtvény (1) renault (1) riport (1) rtl (1) samsung (1) sebességteszt (1) selejtező (1) sikoly (1) sípszó (1) sniper (1) sör (1) stohl andrás (1) storm (1) sunspider (1) symbian (6) számítógép (4) szavazó (1) szekeres (1) szimulátor (2) szoli (1) szúnyog (1) távgyógyítás (1) telefon (5) telenor (2) tévé (1) thriller (1) tihanyi (1) tömeggyilkosság (1) torrent (1) total commander (1) trial (1) unite (1) üzlet (1) választás 2010 (1) vb (1) verseny (3) veszély (1) video (2) videó (2) vodka (1) volán (1) vuze (1) wave (1) weblap készítés (1) youtube (2)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Gondolatok

Kapcsolat

Íratkozz fel a hírcsatornára!!

Bejegyzések
Kommentek


Akár küldhetsz e-mailt is az alábbi címre: dzsonidzsoni[kukac]citromail[pont]hu

Nokia N8 és én...

ZeGa | 2010.12.30.

Hosszú várakozás után végre sikerült megszerezni hőn áhított kedvencemet a Nokia új csúcskészülékét egy N8-ast. És mint mondtam írok róla egy kisebb bejegyzést, bár aki már akarta úgy is elolvasott róla mindent, mert már 2 hónapja kint van a készülék a piacon, de azért aki mégis szeretne még olvasni róla annak tessék a továbbra kattintani.

nokia n8

Kezdjük azzal, hogy nekem miért is erre a telefonra esett a választásom. A válasz egyszerű, mert tetszett. Persze ez egy aprónak tűnő kis dolog, de számomra ez volt az első, mikor megláttam, szép a formája, nagyon jó anyagból készült – az egész készülékház fémből, pontosabban alumíniumból van –, rendesen össze van rakva, bár a neten hallani, hogy itt-ott nyiszog, de nálam nincs ilyen, szerencsére. Szóval kellemes érzés kézben tartani a kütyüt. A másik ok a kamera, mert nincs fényképezőgépem és tudom, hogy ez nem pótolja teljes mértékben, de azért nekem mégis több, mint a semmi.

Tartozékok

Kapunk a telefonhoz, adatakébelt (amiröl tölt is a telefon), fülest, amiről azt írták egy páran a neten, hogy nem annyira jó, de szerintem viszont igen :P  egyébként agybadugós. Kapunk micro USB – USB, és mini HDMI – HDMI átalakítót. És végül kapunk még egy töltőt is.

Tartozékok, képekben:

Agybadugós headset, és igenis jó darab.

 

Az átalakítók párosa (USB és HDMI).


A régebbi nokiás töltő.

Külső

A telefon elejét egy 3,5 colos AMOLED kapacitív érintő kijelező uralja, amely 360x640 felbontásban tárja elénk élénk színeit. Nem nagy a felbontás, de pont elég nincs vele probléma, érintésre nagyon könnyen reagál, nem kell bökdösni. A kijelző felett van a másodlagos kamera (VGA felbontású) és egy fényérzékelő. Alul egyetlen gomb van, az is bal oldalt, amit ha egyszer megnyomunk akkor a menü tárul elénk, hosszan megnyomva pedig a futó alkalmazásokat láthatjuk, amik között választhatunk és akár ki is kapcsolhatjuk őket. Menü gombnak van még egy szerepe, az elmulasztott eseményekre hívja fel a figyelmet (SMS, e-mail, hívás... ) gyors villogással, ha nem, történt semmi akkor pedig lassan pulzál, mintha levegőt venne.

A készülék bal oldalán található a sim és- memóriakártya foglalata, melyet egy elegáns kis „kapu”-val zártak el. A memória kártya típusa MicroSD lehet és 32 GB-ig bővíthető. Nem annyira elegáns megoldás viszont a micro USB, hiszen ez a csatlakozó nem kapott borítást, ami egy picit érdekes és érthetetlen, viszont erről is tölthető az N8.

Nokia N8 balról (memória és- simkártya foglalat, microUSB csatlakozó, és egy kis töltésjelző LED).

Jobb oldalon foglal helyet a hangerőszabályzó a képernyő/billentyűzár csúszkája illetve a kamera kétállású exponálógombja. Felül a 3,5-ös jack és HDMI csatlakozó van, alul pedig csak a régebbről ismert Nokiás töltő nyílás található. Az N8 fő attrakciója a telefon hátulján található, ami nem más, mint a 12 megapixeles Carl Zeiss optikás autófókuszos kamera, xenon vakuval, ami kiemelkedik a hátlap síkjából, ami nem zavaró, sőt nekem kifejezetten tetszik. A kamera alatt Nokia Nseries felírat található.


Nokia N8 jobbról (kamera exponálógomb, képernyőzár csúszka, hangerőállító gombok).

Belső

A telefont egy 680 Mhz-es ARM 11 processzor hajtja, 512 MB ROM, 256 MB RAM társaságában. Van egy Broadcom grafikus chip is a repertoárban. A processzor valóban elmarad a mostanában használatos 1 Ghz-es Snapdragon CPU-któl, de erre én mindig azt mondom, hogy amelyik alkalmazást erre írják ott úgyis figyelembe veszik ezt, és úgy írják meg, hogy ezen gond nélkül fusson, ennyi. Van még giroszenzor, 16 GB belső memória és ugye a multitouch érintőkijelző, ami karcálló.


A karcálló 3,5 colos AMOLED multitouch érintőkijelező, egy kicsit szöszösen.

A kommunikáció

A telefon kommunikáció szempontjából igen jól fel van szerelve, ami persze elvárható egy ilyen szintű készüléktől. Tehát van HSDPA (10 Mbit/s), HSUPA (2 Mbit/s), WLAN (802.11b/g/n) ezek segítségével az internetre szinte minden helyzetben fel tudunk mászni, de erre NE a gyári böngészőt használjuk, legalábbis ne a jelenlegi verzióját, mert az botrányos... Januárban jön egy nagyobb frissítés és akkor talán már az új böngésző is rajtra kész lesz, de addig alternatíva az Opera Mobile, vagy a Mini. Én a Mobile-t használom és azt is fogom a jövőben is hacsak nem valami frenetikusra sikeredik az új böngészője a Nokiának. Az adatkommunikációnak azonban még nincs vége, mert van itt még Bluetooth 3.0, USB 2.0 (micro), 3.5 jack csatlakozó, amin keresztül képet is át tudjuk vinni, de ha ez nem elégít ki minden vágyat akkor van még mini HDMI csatlakozó is, amihez kapunk átalakítót is, csak úgy mint a micro USB-hez aminek segítségével akár pendriveot is csatlakoztathatunk a telefonhoz és böngészhetjük illetve a kompatibilis fájlokat le is játszhatjuk a készüléken. Bár az interneten sok tesztben az írják hogy van DLNA támogatás, de az én információm szerint „Nokia N8 készüléken jelenleg nem támogatott a DLNA funkcionalitás.”, ami nem azt jelenti, hogy nem is lesz.

főképernyőmenü

Menü és alkalmazások

A Nokia N8-ason debütált először a Symbian 3 operációs rendszer, melyet elvileg teljesen újraírtak a programozók, ami itt-ott tetten érhető, de mégis az az ember érzése, hogy nem sokat változott. Fő képernyő három lett, mind a háromnak egyéni háttér adható, a váltás a képernyők között késleltetve van – bár nem tudom, hogy miért –, ezt elvileg a felhasználók kérésére a jövőben megváltoztatják. A képernyőre rengeteg alkalmazást kitehetünk, bár nem vonszolhatjuk kedvünkre a főképernyők között, ha átakarjuk tenni az egyik képernyőről a másikra akkor ki kell kapcsolni az egyik képernyőn és be kell állítani a másikon. Ez bonyolultan hangzik, de annyira nem vészes.

A menü gombra kattintva elénk tárul a menü, ami rácsos szerkezetű 3x4-es elrendezésű ikonokból áll.

Naptár: Van havi, heti, napi, és teendő nézet. Találkozókat, teendőket, évfordulókat jegyezhetünk fel.

naptár

Névjegyzék: A nevekhez megadhatunk beosztást, cég nevet, msn, yahoo, skype... elérést, de ha ez sem lenne elég akár cipőméretet is megadhatunk, ha úgy tetszik :) Szinkronizálhatjuk kontaktjainkat közösségi hálózatok segítségével, mint például facebook a gond az, hogy egyenként kell megtenni és, hogy Ovi alkalmazáson keresztül történik, amihez külön regisztráció szükséges, bár akinek Nokia N8-a van annak nem árt úgysem, ha van ovi fiókja is.

Zenelejátszó: A zenéket albumba rendezi, van úgynevezett coverflow nézet, ami nagyon könnyedén használható és jól is néz ki. Hangszínszabályzóban elérhető mélyhangkiemelés, klasszikus, jazz, pop, rock, de sajnos magunk nem tudunk beállítani egyéni hangszínt. Kapcsolhatunk széles sztereót és állíthatunk a balanszon is. Van véletlenszerű lejátszás és a háttérben is működik. Ja és majd elfelejtettem, az FM transzmitter segítségével hallgathatjuk a telefonon tárolt zenéket egy közeli rádión, ami az autóban ülve jól jöhet.

zenelejátszó

Web: Erről nem beszélnék, mert szerintem nem érdemli meg, esetleg akkor ha kijön az új verzió.

Üzenetek: Ami nekem nagyon tetszett, hogy van csevegő nézet, így áttekinthetőbbek az sms-ek. SMS-t írni pedig roppant egyszerű a fektetett qwerty segítségével (először én is azt hittem, hogy nem lesz könnyű, de tévedtem). Aki az e-mail-jeit itt keresi az téved, az ugyanis külön, az alkalmazások között található.

billentyűzetcsevegés

qwerty billenytűzet

Fényképek: Itt találhatók a telefonon tárolt, és vele készített képek, amiket albumokba rendezhetünk. Használata könnyű, gyors néha egy picit gondolkozik, de nem feltűnően, de ez érthető a 12 megapixeles képek miatt.

Áruház: Itt tölthetünk le különböző alkalmazásokat telefonunkra, használata regisztrációhoz kötött, de ez természetes.

Térkép: Ezért is érdemes Nokia okostelefon mellett dönteni, mert a gyártó teljesen ingyenes gps használatot biztosít, ami egyaránt használható autó, illetve gyalogos üzemmódban. Jelet könnyen talál a készülék, csak ajánlani tudom. Ez is személyes kedvenceim közé tartozik. Az itthon forgalomba helyezett készülékeken Magyarország térképe gyárilag benne lesz a memóriában, de akinek több kell leránthajta az összes térképet az Ovi suit segítségével.

térkép, GPS

Beállítások: Ezt nem nagyon kell magyarázni, itt lehet beállítani, testreszabni a telefont.

Alkalmazások: A Magyarországon forgalomba hozott telefonokat magyar tartalmakkal látta el a cég, így kerülhetett fel a TV2 az AXN illetve a startlap tv alkalmazása és még van iwiw is. Irodai alkalmazások között ott van a QuickOffice, de sajnos nem a teljes értékű verzió, ami elég fájó egy ilyen árkategóriájú telefonnál. Van fájlkezelő, amit nem kell ecsetelni, tudja mindenki miről van szó. Van üzenet olvasó, de csak angolul tud, csak úgy, mit a szótár, de itt tölthetünk le hozzá más nyelveket. Van még pdf olvasó, hangrögzítő, számológép és zip állománykezelő.
 

Kamera

Elérkeztünk a telefon egyik legjobb tulajdonságához, a kamerához. Erről valóban csak jókat lehet mondani, a 12 megapixeles széleslátószögű kamera egy mobilhoz képest nagyon jó képeket csinál és ebben segítségünkre van egy xenon vaku is, ami elég ritka jelenség telefon körökben, pedig hasznos. Érdekesség, hogy szélesvásznú képeket „csak” 9 megapixelben készíthetünk.

A 12 megapixeles kamera xenon vakuval és a hangszóróval.

Beállítási lehetőség elég sok van. Az alap módok között ott van a makró, arckép, tájkép, sport stb., de állíthatjuk még az ISO, expozíció és fehéregyensúly értékeit is ha nem elégszünk meg az alapbeállításokkal. Van arcfelismerés is, ami szintén egész jól működik. Videó készítésre is van lehetőség ráadásul HD (1280x720 pixel) minőségben 25 FPS sebességgel, amit elvileg egy frissítés megnövel majd 30-ra.

Tesztképek és videó

  • photo_1
  • photo_2
  • photo_3
  • photo_4
  • photo_5
  • photo_6
  • photo_7
  • photo_8

Tesztvideó letöltése

Nos a képekhez és a videóhoz nem fűznék semmit, mert ennél jobbak és rosszabbak is készíthetők, csak a beállításoktól és a körülményektől függ. Később még talán készítek pár képet, videót és, ha lesz kedvem fel is teszem őket.

Magán vélemény

Sokan szidják a Nokiát, mert gyenge a hardver a cuccban. Nos emiatt nem kell félni, mert lehet, hogy gyengébb, mint a többi, de ez nem vehető észre, minden ok vele. Szidják még a Symbian miatt. Itt már kicsit más a helyzet. Aki még nem használt symbian alapú készüléket annak bizony nehéz dolga van/lesz. Kicsit tényleg bonyolultabb, mint a többi, kicsit körülményesebb ez-az, de ez is megszokható, mint sok minden más. Inkább a szoftvert érzem hibásnak abban, ha valaki nem ezt a készüléket választja.

Ha valamit elfelejtettem akkor azt majd leírom egy frissítés formájában :)

Ui.: Következő nagyobb frissítés várhatóan januárban jelenik meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zega.blog.hu/api/trackback/id/tr102541712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása